EPS – geëxpandeerd polystyreen

 Wat is EPS?

Geëxpandeerd polystyreen, ofwel EPS, is opgebouwd uit miljoenen parels die elk op zich een uiterst fijne, gesloten celstructuur vormen. Slechts 2 tot 6 % van het volume bestaat uit polystyreen, de overige 94 tot 98 % is lucht, vastgehouden in de cellen.
Vermits stilstaande lucht een uitstekende thermische isolator is, is EPS uitermate geschikt als isolatiemateriaal.
Het is gemakkelijk en veilig om te verwerken, bevat geen cfk’s en is schimmel- en vochtongevoelig.
Bovendien is EPS sterk, vormvast en op druk belastbaar. Dankzij een efficiënte productiemethode en een unieke materiaalstructuur is EPS één van de goedkoopste en beste isolatiematerialen.
Isoleren met Kemisol EPS is dan ook de beste keuze, zowel voor particulier als professional. 

EPS parels en 'beads'

 Van grondstof tot afgewerkt product

Zoals bij alle kunststoffen, worden ook hier de grondstoffen gewonnen uit petroleum.
Door polymerisatie van monostyreen en toevoegen van het blaasmiddel pentaan ontstaan de ‘polystyreen-beads’. Voor het bekomen van SE-kwaliteit (self-extinguishable) wordt nog een geringe hoeveelheid brandvertrager toegevoegd.
Dit parelvormig glasachtig granulaat met een diameter van 0.3-2.8 mm wordt door de petrochemische bedrijven aan de EPS verwerkende industrie geleverd.
In een eerste fase worden de massieve polystyreenparels verhit met stoom zodat de parel verweekt en het pentaan verdampt.
Hierdoor expandeert de parel tot schuim (voorschuimen).
Daarna worden de schuimparels met behulp van lucht naar droogsilo’s vervoerd (rijpingsproces).
In een tweede fase worden deze geëxpandeerde parels aangebracht in de definitieve schuimvorm, waar ze opnieuw verhit worden. De parels smelten nu aan elkaar en vormen aldus een hechte, gesloten schuimstructuur met voldoende stevigheid.

Het versnijden van blokken tot platen gebeurt automatisch.

 De verschillende stadia van het productieproces